Christaan Huygens College

  • Plaats Eindhoven
  • Opdrachtgever Christiaan Huygens College
  • Architect Rau - Amsterdam
  • Aannemer Heijmans - Rosmalen
  • Expertise

De nieuwe VMBO school van het Christiaan Huygens College heeft een organische vormgeving van vloeiend in elkaar overlopende gebogen gevels, van drie bouwlagen hoog. Achter dit dynamische en vrije volume schuilt een zeer rationeel plan. In de drie verticale kernen bevinden zich alle algemene functies met daaromheen de onderwijsruimten.

Met het warmte-dak en dakbedekking met pv-folie wordt energie geproduceerd, waarbij op zonnige dagen zoveel energie wordt geproduceerd dat een deel afgegeven kan worden aan het lokale energienetwerk.

Het gebouw is gefundeerd op schroefmortelpalen met hiertussen een in het werk gestorte begane grondvloer. De gehele betonconstructie van de bovenbouw is in het werk gestort en bestaat voornamelijk uit massieve vloeren gedragen door vrij in de ruimte geplaatste kolommen en drie stabiliteitskernen. Boven de aula worden de vloeren langs de vide’s door een gebogen wandligger en een vierendeelligger gedragen. De wandligger op de 1e verdiepingvloer heeft een overspanning van ca. 26 meter. Op de 2e verdiepingvloer staat de vierendeelligger, een combinatie van beton- en staalconstructie, die m.b.v. een tussensteunpunt een kleine 30 meter overspant. De aula is daardoor geheel vrij van kolommen en het daglicht kan door het glazen dak diep het gebouw binnendringen.

Gerelateerde Projecten

Menu